welcome friends

Friday, February 11, 2011

kuku dan cincin??

gile punye kuku..panjang gile.!!cam hantu..hahaha
cantikkan cincin nie??lagi cantik kalau dipakai di jari yang betul..;)

ok..rakan2 sekalian..ada nampak kuku yang panjang teramat sangat di atas??ari nie,ai nak post entri pasal kuku dan cincin..ada rahsia disebalik kuku dan cincin nie tau??nak tau??jom bace..!!

dikatakan bahawa, menyimpan sebatang jari kuku yang panjang, dosanya sama seperti memelihara sekandang babi..!!opss...!!agak kurang sopan bunyinye..hehehehe..khinzir..lembut ckit..ye dak??jika kesemua jejari kita menyimpan kuku yang panjang..bayangkan..ooooo emmmmm giiiiiiiiii..dosa yang telah kita tanggung untuk kesemua babi-babi tersebut..eh,khinzir la cik noraisyah sahak..!!ok..so,potonglah kuku anda keh??lagi pun,u ols tak fikir ke??camne u ols amek wuduk kalau jari panjang??macam mana air masuk dalam kuku tuh??persoalannya,masuk ke??kan dah jatuh tak sah wuduk tuh..ha..jadi ustazah jap..hahaha..

kebenarannya..!!

jangan ada niat simpan kuku panjang, walaupun hanya 1 mm atau pun hanya jari kelingking. bagi orang islam adalah tidak sesuai berkuku panjang atas apa alasan sekalipun..kerana ia tidak membayangkan kesucian dan ia juga bukan budaya kita apatah lagi menggunakan tangan untuk beristinjak..

orang Melayu yang berkuku panjang biasanya mempunyai anak yang bodoh atau pun degil dan suka melepak sebab diberi makan bahan kotor yang berada di kuku jari emaknya semasa menyediakan nmakanan seperti memerah santan kelapa, buat cekodok pisang, uli tepung dan lain-lain..apa ilmu pun yang diajar tidak akan boleh diterima masuk ke dalam kepala..

percayalah..!!

untuk yang bujang, beringatlah..!! kalau hendak mencari pasangan dan mahu anak yang pandai dan mengengar kata, pilihlah wanita atau lelaki yang sentiasa berkuku pendek..insyaALLAH..dengan izin ALLAH..

maklumat tambahan..!!

kuku panjang mempunyai sejenis kuman seperti yang terdapat dalam najis manusia, iaitu E-COLI.kuman tersebut tidak akan hilang walaupun kita mencuci tangan dengan sabun. oleh itu, sentiasalah berkuku pendek untuk kesihatan dan kebersihan diri sendiri..ini tak termasuk korek taik hidung, telinga dna sewaktu dengannya tau??hahahaha..

nasihat NABI MUHAMMAD S.A.W kepada Saidini Ali r.a. sesudah bernikah dengan puterinya Siti Fatimah iaitu puteri kesayangannya, NABI MUHAMMAD S.A.W berpesan kepada
Saidina Ali iaitu kalau memakai cincin pakailah dijari

1) jari manis
2) jari kelingking (anak jari)

dan jangan memakai pada jari

1) jari tengah
2) jari telunjuk

NABI MUHAMMAD S.A.W melarang kerana memakai cincin pada jari telunjuk dan jari tengah adalah meniru cara berhias kaum yang dilaknat oleh ALLAH iaitu kaum yang derhaka di zaman Nabi Lut a.s..


perhatian..!!


cara memakai cincin adalah termasuk lelaki atau pun perempuan..

p/s: saudara dan saudari, sila nasihatkan kawan-kawan dan juga saudara-mara ataupun anak-anak tentangkaedah yang betul untuk berhias di dalam syariat Islam.. kalau tidak sia sia saja kita mendapat laknat dari ALLAH S.W.T. memakai cincin dan kalau kita memakai cincin dengan niat mengikut sunnah NABI MUHAMMAD S.A.W senang je kita dapat pahala..

renung-renung kan dan selamat beramal..hehehe..

tata~~

2 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

..kebahagiaan..selamanye..

..kebahagiaan..selamanye..